Fear of Missing Out: Van angst voor innerlijke leegte naar blij met je basis

Het jaar was nog maar een paar uur jong of ik had al een nieuw woord geleerd. FOMO: Fear Of Missing Out. Dat kwam zo: Een FB vriendin van me had een intiem oud-en-nieuwdansfeestje georganiseerd waarvoor aanvankelijk veel mensen stonden aangemeld. Een week voor de 31ste echter begon iedereen bij bosjes af te melden omdat ze ‘andere plannen hadden’. Grote kans dat ze met ‘andere’ plannen, aantrekkelijkere en ‘betere’ plannen bedoelden….. “Waarom toch?!” schreef de organiserende vriendin. “Ze hebben last van FOMO!” constateerde iemand als antwoord: Fear Of Missing Out.

FOMO is dus de angst om iets mis te lopen. Het is de angst om tekort te worden gedaan door het leven, dat je niets te melden hebt. Het betekent een gerichtheid op de buitenwereld meer dan naar binnen en de drang om je agenda te vullen met allemaal leuke activiteiten zodat je iemand bent die alles uit het leven haalt. En dat je bewijs hebt dat dat ook zo is. Het gaat vaak samen met selfies en groepsfoto’s waarin alles wordt vastgelegd. Als je leuke dingen doet dan ben je een leuk persoon, zo is de overtuiging.  En dat is natuurlijk belangrijk want wie wil dat nou niet zijn?

Gevolgen van Fear Of Missing Out zijn:

Een constant jachtig gevoel, langs de meetlat liggen of het nog wel leuk genoeg is, je leven. Klagen over een volle agenda hoort er ook bij, tussen de regels zeg je eigenlijk: ik ben zo leuk dat ik 48 uur in een etmaal nodig heb! Maakt dat je gespleten kan voelen: immers er zijn zoveel leuke dingen tegelijkertijd te doen! en helaas een beperkte hoeveelheid energie. Je zou je willen opsplitsen.

FOMO heeft de neiging groter en groter te worden. Je komt niet meer tot jezelf. Je mist het maar het is ook precies waar je bang voor bent: dat je op jezelf teruggeworpen wordt. Die angst bedek je door maar weer iets leuks te gaan doen, een geweldige sociale activiteit, een nieuwe cursus of ja zelf een hippe retraite kan daartoe dienen! Alles om een lege agenda te voorkomen.

Angst voor innerlijke leegte

FOMO is dus eigenlijk angst voor innerlijke leegte. Het gaat samen met het niet genoeg hebben aan jezelf, of een gebrek aan innerlijke harmonie. De ervaring van onveiligheid: niet kunnen of mogen ‘zijn’. Hooggevoelige mensen kunnen er nog wel eens last van hebben. Het gaat ook vaak samen met een onvermogen tot rustig en echt contact maken met andere mensen. Je ervaart een ander snel als onveilig. Herken je FOMO dan zoek je houvast in de buitenwereld. Kortom: mensen met FOMO  missen een rustige basis en stabiliteit in zichzelf.

Hoe creëer je een rustige basis in jezelf?

Eigenlijk door de leegte in jezelf te onderzoeken en zo tot ‘ruimte voor jezelf’ te maken. Het is het leren verdragen van eventuele onrust die je kunt tegenkomen als je je aandacht naar binnen richt.

Ken je de 70-30 regel al?

Dit geeft aan dat je 70% van je aandacht bij jezelf houdt en je voor maar 30 % richt op de buitenwereld dus ofwel mensen/ het gesprek/ wat de ander zegt / doet of wat er gebeurt om je heen. Dit leren oefenen doe je door contact met je adem, richt je op je lichaam. En dan je lichaamssensaties voelen. Dit vereist enige discipline en reflectievermogen.

Nog een paar tips: Creëer ankers

Voel in je lichaam waar je je goed kan ontspannen en waar het prettig voelt om met je aandacht te zijn. Zijn het je benen, dan vormen je benen  je ‘ankers’.

Nog een makkelijke manier om naar binnen te keren is het volgen van je ademhaling. Laat je adem zijn gang gaan en voel in jezelf, gewoon heel fysiek, wat beweegt er in jouw lichaam mee op je ademhaling. Die plek waar je adem uit zichzelf makkelijk stroomt, is voor jou ook een ‘anker’.

Gebruik je ankers

Stuit je op spanning in je lichaam of emoties? Ga daar niet van weg maar ga met je aandacht naar je ankers. Tank daar een beetje rust. Ga dan weer met je aandacht naar de andere delen van je lijf, ook je gebieden met spanning. Wissel dit af. Zo kun je in je lichaam blijven, en bij jezelf blijven ook al is er iets vervelends (spanning) aan de hand. Zo maak je onveilig gevoelens stapje voor stapje weer begaanbaar terrein.

Samengevat: De onrust in onszelf leidt ertoe dat we ons storten in allerlei activiteiten. Het weer leren kijken naar binnen, de 70-30 regel toe te passen en je houvast te vinden in je Ankers in je lichaam geeft de rust die je nodig hebt. Je lichaam wordt een bron van rust in plaats van iets waar je vandaan moet blijven. Dan zul je minder last van FOMO Fear of Missing Out, gaan krijgen.

Kom bij Lijfwerk ontdekken hoe de 70-30 regel bij jou zit!

Wil jij weten hoe je de rust in je lichaam kunt vinden? Ontdek je ankers zodat je beter bij jezelf kunt blijven in je dagelijks leven.Like mijn blog, schrijf een reactie en krijg de helft korting op een Anker-70-30-sessie. Normale prijs is 75 euro dus voor jou 37,50!

Laat me onder dit artikel weten welke ankers jij hebt en hoe je daarachter bent gekomen!

Gerelateerde artikelen:

Adem inspireert! Dieper ademen geeft je meer energie. Uitleg en video met oefeningen.

Controle, loslaten en verbinden anders bekeken. Het paard en de ruiter in ieder mens.

Bekijk reacties

  • Lieve Hester, wat een passend artikel bij hoe ik mij voel. Ik probeer de rust in mijzelf te vinden en me minder te richten op het plaatje naar buiten toe. Mijn bovenbenen aanraken en erover wrijven herinnert me weer aan het feit dat IK leef, IK besta en voel. Meer is niet nodig. Dit is er nu en dat is goed zo. Meer hoeft niet. Ik ben blij met deze ontdekking! Dank je wel.

  • Lieve Hester, wat een passend artikel bij hoe ik mij voel. Ik probeer de rust in mijzelf te vinden en me minder te richten op het plaatje naar buiten toe. Mijn bovenbenen aanraken en erover wrijven herinnert me weer aan het feit dat IK leef, IK besta en voel. Meer is niet nodig. Dit is er nu en dat is goed zo. Meer hoeft niet. Ik ben blij met deze ontdekking! Dank je wel.

  • Ha lieve Esther, wat mooi dat dit artikel je daaraan herinnert! Ja, soms moet je terugvallen op de "very, very, very" basics in je leven. Mooie ankers. Graag gedaan en alle goeds.

Delen
Gepubliceerd door:
Hester de Vries

Recente artikelen

Lichtpuntjes. Je brein trainen in positief denken en voelen

Heb je een stressvolle periode achter de rug? Of ben je veel getriggerd geweest de…

1 jaar geleden

Controle, loslaten en verbinden anders bekeken. Het paard en de ruiter in ieder mens.

Veel mensen hebben ‘iets’  met controle. Controle over een situatie, over zichzelf, over anderen. Dat…

2 jaar geleden

Je grenzen aangeven, oh oh!

Oei oei oei, je grenzen aangeven. Dat hoop ik ooit nog eens te kunnen. Niet…

2 jaar geleden

Kerst: het vieren van de belichaming

Graag bekijk ik het geboorteverhaal van Jezus net even anders met mijn aardse blik als…

2 jaar geleden

Je eigen huisdier, dat ben jij.

Ben jij gemakkelijker met dieren dan met mensen? Zo goed en lief als je voor…

2 jaar geleden