Contact met je lichaam of toch terug in je hoofd? Let op de ‘ruwe data’ van je lichaamsbewustzijn.

Contact met je lichaam en terug naar je gevoel. Dat lijkt de oplossing van alle problemen van de moderne, lees gestresste mens. Want, wordt het niet vaak gezegd dat we naar ons lichaam luisteren! De cursussen mindfulness, yoga, t ai chi zijn niet van de lucht. Ook zijn er massages en retraites om ‘weer je lichaam te bewonen’  zoals dat zo mooi heet! En noem maar op!

Terug in je hoofd!

Voor mensen die gewend zijn alles met hun hoofd op te lossen, is contact met het lijf echter niet zonder risico’s. Sommigen onder ons komen direct de reden tegen waarom ze überhaupt in hun hoofd zijn gaan zitten: verwarrende emoties, grote angst of paniek, boosheid, verdriet of seksuele gevoelens….En was dat maar het enige. Gekoppeld aan al die emoties zijn evenzovele interpretaties, oordelen, twijfels en regeltjes over wat je wel en niet mag voelen en zijn. We komen zoveel gedoe tegen dat het teveel is om aan te kunnen! wie zit daar nu op te wachten? Wie laat zich nu vrijwillig overspoelen door dat soort “rare” dingen als emoties en twijfels.  Dat is toch een zee waar je jezelf niet in wil kwijtraken. “Terug in je hoofd!” zou je denken. Dat is de beste oplossing! Althans, zo geven onze patronen ons in.

Over-analyseren en keuzestress

Er zit echter een risico aan teveel in je hoofd zitten: over-analyseren, keuzestress hebben want je kunt teveel mogelijkheden bedenken, malen en piekeren en teveel richten op de ander wat die dan maar vindt of doet. Je gaat je meer richten naar je overtuigingen, meer dan goed voor je is. Je overwerkt jezelf, voelt geen grenzen of geeft die niet echt aan, je ervaart jezelf als een robot die alleen maar last heeft van dat lijf dat ongehoorzaam is en niet wil meewerken. Maar omdat je toch al in je hoofd zit, merk je niet eens dat je steeds meer van jezelf af gaat staan.

Toch maar naar je gevoel dan?

En wat te denken van die mooie dingen die je moet missen als genieten, verbinden met anderen, je laten gaan met vrijen, je inleven in anderen, diep ervaren van blijdschap en dankbaarheid in jezelf. De kalme blijdschap die je voelt als je werkelijk met jezelf door één deur kan! Dat zijn allemaal zaken waar je je lijf voor nodig hebt! Die wil je toch niet mislopen. Daarom is het heel goed te begrijpen dat je verdieping in je leven wil en meer contact met je gevoel. Dus de vraag wordt eigenlijk: hoe krijg je contact met je lijf en met je gevoel zonder overspoeling door vervelende gevoelens en emoties?

Belangrijk om te weten: sensorisch gevoel

Belangrijk om te weten is dat er in het Nederlandse taalgebruik vaak met gevoel wordt bedoeld de gevoelens en emoties die een mens kan beleven. Deze vormen de zee waar je niet in wil verdrinken. Er is echter nog een ander soort gevoel dat kan staan als de paal boven water, de houvast en de bodem in het woelende water van de emoties, namelijk: sensorisch gevoel. Dit is het gevoel dat je kunt waarnemen met je zintuigen. In het Engels is het wel duidelijker. Daar hebben ze het over “feelings and emotions” versus “sensing”. Vaak geeft dit contact met je lichaam maar dan vanuit kalmte.

De RUWE DATA van het lichaamsbewustzijn

Heb je wel eens gehoord van de RUWE DATA  van het lichaamsbewustzijn? Dat zijn zaken die je met je sensorische zintuig (tastzintuig) en je interne sensorische zintuigen (zoals proprioceptische zintuigen die de stand van je skelet o.a. bijhouden)  kunt waarnemen. Als we als voorbeeld de voeten nemen als je rechtop staat, dan geven deze zintuigen informatie over:

  • temperatuur van je voeten
  • grootte van je voeten,
  • de druk op de grond en de verdeling over je voeten, ook over binnen/buiten, voor-en achter etc.
  • de kwaliteit van de grond onder je voeten (sta je op rotsen of tapijt e.d.) en hoeveel grond werkelijk contact heeft met je voeten
  • spanning en ontspanning in de spieren van je voeten.
  • hoe de stand is van je voeten ten opzichte van elkaar en ten opzichte van je onderbenen.

Oefening met het ophalen van ruwe data:

Ga eens staan en probeer de bovenstaande ruwe data eens waar te nemen. Misschien kun je zelf ook nog wel een paar ontdekken! En zo kun je dat verder doen met onderbenen, knieën enzovoorts.

Als je hiermee vertrouwd raakt dan merk je vast al dat ‘in je lijf’ zitten niet perse en automatische een zee hoeft te betekenen die je overspoelt zoals eerder in dit stuk beschreven. Dan ben je vertrouwd geraakt met het ophalen van de ruwe data van je lijf.

Let hier op: Merk op wat het emotioneel met je doet om hiermee bezig te zijn. Geeft het je rust, gevoel van veiligheid, kalmte en/ of het gevoel van aanwezigheid? dan is dit een goede oefening voor je. Brengt het je direct bij grote onrust, angst, zweverigheid of bij nare gevoelens waar je weg van wil, stop dan de oefening. Anders kun je doorgaan…en zet dan de volgende stap:

Vervolgoefening:

Je gaat je nu richten op de ruwe data van je romp. Een paar voorbeelden:

  • wat valt als eerste op?
  • hoe is…de druk op je billen, bekkenbodem en bovenbenen
  • het raakoppervlak daarmee met de stoel waar je op zit
  • het raakoppervlak van je achterkant: rug schouders e.d. met de stoel
  • waar in je lichaam je kunt voelen dat je ademt komt: buik, borstkas, achterkant ervan misschien? de beweeglijkheid van je borstkas…
  • het kloppen van je hart of misschien kun je dat horen
  • de kleding die je romp omhult is ook te voelen, misschien niet overal.

En nu je buik….

  • de spanning en ontspanning van de spieren in je buik en bekkenbodem
  • de grootte van je buik, het volume van je romp, of je hierover een indruk kan krijgen vanuit je zintuigen
  • de hardheid of zachtheid van je buik en de verschillen hier in.
  • spontane bewegingen in je buik van je darmen
  • warmte en warmteverschillen
  • enzovoort

Spannende buik

Deze stap (de vervolgoefening) is al wat spannender omdat de romp en met name je buik verbonden is met gevoel. Ga je de ruwe data ophalen van je spieren in je romp dan zit dat al dicht tegen gevoel aan. Emoties beïnvloeden immers zaken als: ervaren ruimte, de spanning in je middenrif, borstkas en schouders, warmte en koude.

Let ook hier weer op: Merk weer op wat het emotioneel met je doet om hiermee bezig te zijn. Geeft het je rust, gevoel van veiligheid, kalmte en aanwezigheid? dan is dit een goede oefening voor je. Dit geldt ook als je enige emoties tegen komt maar je kunt nog altijd de fysieke kant van de emoties waar blijven nemen. Brengt het je echter direct bij onrust, angst of bij nare gevoelens waar je weg van wil, stop dan de oefening en richt je weer op je voeten of leidt jezelf af door iets anders te gaan doen.

Misschien komen hier wat associaties bij die de kwaliteit weergeven als dicht, zwaar, lastig, lichtheid of donkerte, of (zelfs) kleur of de ruimte die je ervaart in je romp. Dat is oke. Houdt het wel zo dicht mogelijk tegen de feitelijke waarnemingen aan en stuur jezelf zo nodig daarnaar terug.

Bewust in de kalmte blijven

Conclusie: Als je meer verdieping wil in je leven dan is contact met je gevoel een goede manier. Soms kunnen gevoelens zo overheersend  worden dat je ze ervaart als heftige emoties. Zeker als gevoelens lang niet gezien zijn kunnen ze die neiging wel hebben. Dan is het goed om naast contact met je gevoel, ook je lichaamsbewustzijn te oefenen. Dit is het kunnen ‘ophalen van de ruwe data van het lichaamsbewustzijn’.   als je de zee van emoties voelt opkomen, ga dan als eerste naar de ruwe data en neem jezelf waar: wat ervaar je in je lichaam.  Waar zit er spanning, waar is er ontspanning. Zo blijf je bewust in de kalmte en nemen je emoties geen loopje met je.

Hooggevoelige mensen kunnen makkelijk worden overspoeld door emoties lees het artikel: Hooggevoelig, welk van deze 2 typen herken jij in jezelf?

Meer lezen over hoe die interne zintuigen precies werken? start hier: https://nl.wikipedia.org/wiki/Proprioceptie

Lees over meer contact met je lijf door middel van ademhalen en volg de oefeningen op de video: Adem inspireert! Dieper ademen geeft je meer energie. Uitleg en video met oefeningen. 

en: Vrij ademen en meer energie, welke overtuigingen houden jou weg van je oorspronkelijke zelf?

 

Delen
Gepubliceerd door:
Hester de Vries

Recente artikelen

Lichtpuntjes. Je brein trainen in positief denken en voelen

Heb je een stressvolle periode achter de rug? Of ben je veel getriggerd geweest de…

1 jaar geleden

Controle, loslaten en verbinden anders bekeken. Het paard en de ruiter in ieder mens.

Veel mensen hebben ‘iets’  met controle. Controle over een situatie, over zichzelf, over anderen. Dat…

2 jaar geleden

Je grenzen aangeven, oh oh!

Oei oei oei, je grenzen aangeven. Dat hoop ik ooit nog eens te kunnen. Niet…

2 jaar geleden

Kerst: het vieren van de belichaming

Graag bekijk ik het geboorteverhaal van Jezus net even anders met mijn aardse blik als…

2 jaar geleden

Je eigen huisdier, dat ben jij.

Ben jij gemakkelijker met dieren dan met mensen? Zo goed en lief als je voor…

2 jaar geleden