Als ons lichaam en hoofd met elkaar op één lijn zitten, dan voelen we een bepaalde flow. We gaan uitdagingen aan en bouwen zo ons zelfvertrouwen op. Zo kunnen we ook positief over onszelf gaan denken. Het is goed voor je zelfbeeld als je merkt dat je iets kunt. Misschien zelfs iets spannends hebt gedaan als het geven van een presentatie. Het geeft je op die manier het gevoel dat je leeft en het smaakt naar meer!
Soms lopen we echter een beetje vast als we teveel willen presteren. Dan kan het omslaan. We raken teveel gespannen en gaan juist negatieve dingen over onszelf denken in plaats van dat het ons zelfvertrouwen opbouwt: “anderen lukt het zonder moeite”, “Ik kan het niet, ik ben niet capabel” of “Waarom ben ik zo’n stresskip?” We worden boos op onszelf en we gaan nog even wat harder duwen en trekken om toch te kunnen blijven presteren. We zetten onszelf onder druk. Dat komt tot uitdrukking in de innerlijke dialoog die we voeren.
Een voorbeeld van hoe het zou kunnen gaan:
Hoofd: “Jij (lichaam) moet het volhouden!”
Lichaam: “Ik verzuip en red het niet meer, ik moet echt slapen!”
Hoofd: “Jij bent ook echt een slappeling! Je stelt je rust maar mooi uit, geen gezeur.”
Lichaam: “Okay, jij bent de baas, dan lijd ik wel pijn”.
Denk je dat, als zulke dialogen in een huwelijk plaatsvinden, dat huwelijk dan stand blijft houden? of dat de echtelieden erg gelukkig zijn met elkaar?……..Ik denk het eerlijk gezegd niet. Uit een huwelijk zou je nog weg kunnen door te scheiden, maar bij een innerlijke ‘ruzie’ kan dat natuurlijk niet. Je hoofd en lichaam hebben het uit te zoeken met elkaar!
Ons lichaam reageert direct en buiten onze wil om, op onveiligheid. We hebben er ook geen vat op. Onveiligheid ervaren we als we ons aangevallen voelen. Ons activatiesysteem gaat aan, want we moeten ons kunnen verdedigen en we moeten opletten, waakzaam zijn. Ons hart gaat harder pompen, we gaan hoger in de borst ademhalen, adrenaline wordt rondgepompt naar de spieren van armen, benen. Kan dat nergens heen dan bouwen we spanning op. Dat tast ons zelfvertrouwen aan.
In de bovenstaande innerlijke dialoog creëren we een onveilige situatie voor onszelf: de lat te hoog te leggen, te vergelijken met anderen die veel verder zijn, boos te worden op onszelf. Onszelf commanderen dat we moeten ontspannen. Je bent in plaats van je eigen vriend, een vijand van jezelf. Je valt jezelf aan en je kunt jezelf niet ontlopen. Juist daardoor wordt de energie omgezet in spanning die blijft.
De sleutel tot ontspannen èn lekker kunnen leven is uiteindelijk de relatie die je hebt met jezelf. Dus, als je je herkent in bovenstaande voorbeeld, praat dan vriendelijker tegen jezelf, stop met vergelijken met mensen die het –zo aan de buitenkant gezien- beter doen dan jij. Geef in je innerlijke dialoog je hoofd een kleiner podium en laat je lichaam wat vaker aan het woord!
Daar ga je mee bezig als je lichaamsgerichte traumatherapie gaat doen of psychotherapie en traumatherapie. Je leert in een veilige omgeving je emoties te erkennen en te reguleren. Je verbindt je op een diepere laag met jezelf waardoor je je rust en zelfvertrouwen, kracht en levenslust terugvindt. Op naar harmonie tussen je hoofd en je lichaam 🙂 Lees meer over bijvoorbeeld de methoden en doel van Lijfwerk.
Laat het me weten!
Heb je een stressvolle periode achter de rug? Of ben je veel getriggerd geweest de…
Veel mensen hebben ‘iets’ met controle. Controle over een situatie, over zichzelf, over anderen. Dat…
Oei oei oei, je grenzen aangeven. Dat hoop ik ooit nog eens te kunnen. Niet…
Graag bekijk ik het geboorteverhaal van Jezus net even anders met mijn aardse blik als…
Ben jij gemakkelijker met dieren dan met mensen? Zo goed en lief als je voor…