Ongeduld met jezelf: tips om met jezelf in de pas te lopen bij persoonlijke verandering.

Het oude vertrouwde loslaten is voor veel mensen spannend. Mensen willen niet veranderen maar als ze wel móeten, doordat ze iets ingrijpends meemaken, dan kan de verandering hun niet snel genoeg gaan. Ze willen weten wat ze moeten doen, zodat ze de nieuwe status quo direct kunnen ‘installeren’. Zijn ongeduldig met zichzelf. Want ongeduld voelt niet lekker, lichamelijk voel je je onrustig en kun je misschien nauwelijks stil zitten.

Ongeduld naar anderen, ongeduld met jezelf.

Bijvoorbeeld Samantha wil niet meer dat boze buien haar overvallen in haar werksituatie, als ze te maken heeft met collega’s die de kantjes ervan aflopen. Ze heeft de neiging om haar emoties in eerste instantie in te houden. Als het inhouden niet meer lukt en het haar teveel wordt, haalt ze uit naar collega’s als die iets doen wat haar triggert. Maar helaas, het alternatief: assertiever zijn op voorhand, lukt haar niet meteen na de eerste sessie. Haar frustratie uit zich door meer kritiek op zichzelf. “Wat ben ik traag van begrip zeg. Dat moet ik toch gewoon kunnen?” Ze gunt zichzelf geen tijd om te leren, zich de nieuwe houding en vaardigheid eigen te maken. En dan gaat de ontwikkeling juist trager.

Of mensen die vinden dat ze te weinig ruimte innemen en zich meer zouden willen uitdrukken. In de Lijfwerksessies oefenen ze met expressie geven. Sommigen worden overmoedig en zeggen: “Mooi nu ga ik voortaan alles zeggen, tegen iedereen!”  Maar meestal blijkt dat dat ook niet werkt. De omgeving reageert vervelend en zo gaat iemand weer keihard terug in zijn hok. Of ze schrikken zelf van hun eigen nieuwe gedrag en trekken zich weer terug in het oude. Zo werkt het vaak als je te grote stappen neemt.

Zo werkt het dus niet. Het gaat om jezelf te ontmoeten precies daar waar je bent in je proces. Niet altijd makkelijk!

Heb jij ongeduld met jezelf?

Hier zijn een paar tips als je iets in je leven wil veranderen…

  • Bedenk dat je onderweg bent en het doel waar je heen gaat tijd nodig heeft om concreet te worden.
  • Heb compassie met jezelf en geef jezelf de tijd. Zoek af en toe heel bewust het oude vertrouwde op en als je er klaar voor bent, probeer je dan pas een nieuwe stap. Blijf je oriënteren en reflecteren waar je bent in je proces.
  • Tel je zekerheden. Waardeer iets dat hetzelfde blijft in je leven waar je je veilig bij voelt. Dan kan van alles zijn. Bijvoorbeeld je hobby die niet verandert maar wel fijn is, sommige relaties blijven hetzelfde of die bank in jouw huis waar jij je zo prettig op voelt. Denk daar af en toe bewust aan.
  • Vier elk klein stapje dat je zet. Bagatelliseer het niet maar geef jezelf een compliment! Dan krijg je veel meer vertrouwen in je proces dan wanneer je jezelf wijsmaakt dat je niet snel genoeg gaat.
  • Bedenk dat je ‘alles van jezelf’ mee wil nemen naar de verandering toe. Dat wil zeggen je lichaam zal zich erop in moeten stellen, net als je gevoel en ook vastzittende oude overtuigingen moeten langzaam worden losgeweekt. En dat duurt even.

Ben jij juist iemand met engelengeduld met jezelf? Deel je geheim hieronder!

Meer lezen…Kwetsbaarheid. Persoonlijke groei is waar je open staat voor andere reacties dan je verwacht.

Delen
Gepubliceerd door:
Hester de Vries

Recente artikelen

Lichtpuntjes. Je brein trainen in positief denken en voelen

Heb je een stressvolle periode achter de rug? Of ben je veel getriggerd geweest de…

1 jaar geleden

Controle, loslaten en verbinden anders bekeken. Het paard en de ruiter in ieder mens.

Veel mensen hebben ‘iets’  met controle. Controle over een situatie, over zichzelf, over anderen. Dat…

2 jaar geleden

Je grenzen aangeven, oh oh!

Oei oei oei, je grenzen aangeven. Dat hoop ik ooit nog eens te kunnen. Niet…

2 jaar geleden

Kerst: het vieren van de belichaming

Graag bekijk ik het geboorteverhaal van Jezus net even anders met mijn aardse blik als…

2 jaar geleden

Je eigen huisdier, dat ben jij.

Ben jij gemakkelijker met dieren dan met mensen? Zo goed en lief als je voor…

2 jaar geleden