Waarom ben ik onrustig? Hoe “jezelf inhouden” leidt tot onrust in je hoofd, je lijf en je gevoel.

Waarom ben ik onrustig? Dat vraag je je misschien wel eens af. Onrust laat zich op veel manieren zien. De een heeft een schichtige blik, de ander ligt weer uren te malen ‘s nachts waarbij flarden van de afgelopen dag “moeten” worden doorgenomen.

Lichamelijk zie je ook vaak de vertaling van de onrust. Sommige mensen hebben een abonnement op de fysio om te spierknopen regelmatig weg te masseren. Buikpijn, een gespannen middenrif of juist allerlei vage klachten kunnen naar boven komen.

En dan heb je nog de mensen bij wie het voornamelijk terugkomt in de stemming en de emoties. Flarden van boosheid, angstaanvallen, en dan ineens somberheid.

Zo kunnen we op lichamelijk niveau, op emotioneel niveau en het niveau van het denken nogal te kampen hebben met onrust.

Hoe kom je zo onrustig?

Onrust is een teveel aan onderdrukt gedrag naar buiten toe. Het is het inhouden van je wat je eigenlijk had willen zeggen of had willen doen. Bijvoorbeeld, als je eerlijk bent dan had je weg willen rennen van dat verplichte familiefeestje. Je benen maken zich al klaar maar ze mogen niet. Je voelt je misschien verlamd op het moment zelf, maar de energie die eruit had gewild, blijft daar zitten, zonder dat we het weten. En….. het kómt een keer naar boven. En dàt vormt dan die buikpijn, die rusteloze benen als je eigenlijk wil slapen. Of dat malende hoofd. Of lig je vast te repeteren hoe je volgende keer onder het familiefeestje uitkomt. Ook niet handig als je de dag erop vroeg op moet. Kortom alle symptomen die genoemd zijn in het begin van dit stuk!

Hoe je vecht-en vluchtsysteem zorgt dat je niet meer ècht ontspannen kunt…

Onrust gaat vaak samen met onveiligheid. Dat zit zo; Bij veiligheid staat ons ontspanningssysteem, ofwel ons sociale zenuwstelsel, aan. Alleen in het bovenstaande voorbeeld van het familiefeestje is er blijkbaar de inschatting dat we niet weg mogen van het feestje. Dat wordt door de hersenen als onveilig beoordeeld. Daar kunnen we met ons verstand geen invloed op uitoefenen want het gebeurt onbewust. Door de onveiligheid wordt een ander stuk in ons brein actief: namelijk ons vecht-en vluchtsysteem.

Vecht-en vluchtsysteem op “AAN”, het ontspanningssysteem blijft “UIT”

Dat is niet zomaar iets, het is ons overlevingsinstinct. Dan komen er sterke energieën in ons lichaam die dolgraag ergens heen willen: ze maken dat we weg zouden willen of boos willen worden. Als mens zijn we in staat deze grote energieën op het moment zelf te onderdrukken. En dat doen we inderdaad, om de lieve vrede te bewaren. Alles goed en wel maar we blijven onbewust in de vechtstand staan. Het circuit van de vecht en vluchtreacties blijven hangen in hun eigen ‘feestje’ ook al is het familiefeestje allang voorbij. De clue is echter: Ons ontspanningssysteem gaat niet meer op “AAN”. Want ons vecht-en vluchtsysteem wint het daarvan zo onze biologie in elkaar .

Als je die vecht-en vlucht energie blijft ontkennen dan blijf je onrustig.

Wat heb je doen en waar vraagt die energie om?

Ga Invloed uitoefenen op de situatie!

Een hele praktische tip voor mensen met onrust: ga invloed uitoefenen op de situatie! Het kan betekenen dat je jezelf meer ruimte gunt om je te uiten op het moment dat je je anders zou inhouden. Zo heb je minder het idee dat je in de hoek staat en maar van alles moet slikken en accepteren.  Dan zul je je echt weer veiliger gaan voelen. Als je je veiliger voelt, gaat je ontspanningssysteem weer aan.

Hulp bij onrust

Het kan erg lastig zijn een patroon van inhouden te veranderen. Zeker als er voor jou sterke belangen zijn om je juist in te houden. Als jij je herkent in deze thema’s en er een verandering in wil, dan ben je van harte welkom. Als traumatherapeut kan ik je ondersteunen in het vinden van een nieuwe weg.

Voor als je je verder wil oriënteren op stress veiligheid en trauma: De biologie van stress en trauma

of kom naar een lezing over trauma en traumaheling door Somatic Experiencing.

Delen
Gepubliceerd door:
Hester de Vries

Recente artikelen

Lichtpuntjes. Je brein trainen in positief denken en voelen

Heb je een stressvolle periode achter de rug? Of ben je veel getriggerd geweest de…

1 jaar geleden

Controle, loslaten en verbinden anders bekeken. Het paard en de ruiter in ieder mens.

Veel mensen hebben ‘iets’  met controle. Controle over een situatie, over zichzelf, over anderen. Dat…

2 jaar geleden

Je grenzen aangeven, oh oh!

Oei oei oei, je grenzen aangeven. Dat hoop ik ooit nog eens te kunnen. Niet…

2 jaar geleden

Kerst: het vieren van de belichaming

Graag bekijk ik het geboorteverhaal van Jezus net even anders met mijn aardse blik als…

2 jaar geleden

Je eigen huisdier, dat ben jij.

Ben jij gemakkelijker met dieren dan met mensen? Zo goed en lief als je voor…

2 jaar geleden