Geen aansluiting krijgen. Waarom je het soms beter kan opgeven contact te maken.

Lieke deed mee aan de workshop Van Piekeren naar Rust in je Hoofd, bij de Volksuniversiteit in De Langstraat. De vraag die ze stelde leek me herkenbaar voor veel mensen, omdat het over communicatie en verbinding gaat. Geen aansluiting krijgen is voor velen van ons een pijnlijke ervaring. Vandaar dat ik een stukje van het gesprek graag deel met je.

Afstandelijk of je best doen

Lieke vertelde me in de pauze het volgende: “Ik pieker me suf over mijn collega, ze doet ronduit afstandelijk. Onze mannen hebben samen een bedrijf waar wij ook in werken. We zijn een klein bedrijf en er zijn maar een paar anderen. Deze collega en ik hebben dus praktisch en functioneel veel met elkaar te maken. Het voelt als een familie-achtige situatie en ik zou graag wat closer met haar zijn. Ik wil dan een praatje met haar maken zo tussen de bedrijven door maar ik vind gewoon geen enkele aansluiting bij haar. Mijn best doe ik zeker, ik heb verschillende dingen al geprobeerd, vragen hoe het met haar dochter is en als ze daar niet op ingaat ga ik twijfelen: …is het misschien mijn toon, is het misschien het onderwerp waar het over gaat? Ze haakt gewoon nergens op aan. Naar anderen doet ze ook zo maar ik heb er veel last van. Ik blijf erover malen. Mijn zelfvertrouwen gaat omlaag en ik denk dat ik niet leuk genoeg ben. Wat moet ik hiermee?”

Verschil in programmering aan de basis

Ik reageerde: “Het klinkt alsof hier 2 dingen aan de hand zijn: Een verschil in karakter tussen jullie als persoon en een sterke innerlijke criticus bij jouzelf.

“Mensen-mensen”: gezellig wij-samen

Het verschil in karakter. Niet iedereen is hetzelfde. Je hebt kortweg 2 typen mensen: mensen die op de relatie met anderen gericht zijn en mensen die meer op hun taak en feitelijkheden gericht zijn. Die verschillen in een sociale basisprogrammering waar zo 1-2-3 niets aan te veranderen is, omdat het met de manier te maken heeft waarop ze als kind gehecht zijn geweest.  Ze verschillen in hun manier van contact maken en ook de mate waarin. De mensen-mens is meer gericht op de onderlinge verbondenheid. De mensen-mens is geneigd direct contact te maken zal het vaak insteken op de gevoelslaag en hierin aansluiting zoeken. Deze voelt zich het meest comfortabel als er een soort ‘gezellig wij samen’ sfeer kan ontstaan. De gezamenlijk taak staat in dienst van de relatie.

De “taken-mens”…

…is van de efficiëntie en meer gericht op het doen, uitvoer en communiceert in feitelijkheden; contact met anderen staat in dienst van de taak. Voelt zich het meest comfortabel als mensen op een afstand blijven omdat er angst is voor overspoeling. Controle is een aspect waar deze mens zich bij thuis voelt. Er zijn er ook mensen die beide typen in zich verenigen.

Geen aansluiting krijgen

Dit verschil tussen mensen is heel vaak de oorzaak van misverstanden en een langs elkaar heen praten. Ze kunnen ook onbewust een mening over elkaar hebben: de takenmens zal denken: waar heb je het de hele tijd toch over, wat loop je toch achter me aan? De mensen-mens zal denken: waar zit je, ik kan je niet bereiken. Mensen-mensen zoeken elkaar op. Een takenmens voelt zich meer op zijn gemak bij een ander taken-mens. Mogelijk speelt dit een rol bij jou en je collega?

Een kwestie van ‘gewoon’ anders, geen reden voor kritiek op jezelf!

En ten tweede: Zo te horen uit je verhaal, hoor je tot het type ‘mensen-mens’ en je collega meer op taken, in jullie communicatie.Nu je weet dat het een feitelijk verschil is tussen mensen, kun je ook gaan zien dat het ‘gewoon’ een kwestie van een andere frequentie/ golflengte is. Je kunt hiermee je innerlijke stem die zegt dat het aan jou ligt, bestrijden. Immers, wat jij die van binnen wilt, een diepgaander contact, zit er niet bij haar in zo te horen in deze context. Je hoeft jezelf niet meer langs de meetlat te leggen of je het wel ‘goed’ doet, het ligt “gewoon” buiten jouw macht. Je zult het idee van aansluiting zoals jij dat zou willen, los moeten laten en dat kan verdrietig zijn.

Advies voor deze situatie

Hier is een advies: probeer haar los te laten en zoek mensen bij wie het contact maken makkelijker gaat. Dan maar buiten de werkvloer om.

Lukt dat niet? Stel jezelf de vraag: waarom wil je zo graag aansluiting bij DEZE persoon? Lijkt ze op iemand uit je verleden die je ook probeerde te bereiken maar bij wie dat niet lukte? Heel veel sterkte en succes

Antwoord van Lieke: “Ja, dat is herkenbaar allemaal! Dank voor je advies, dat helpt.”

Oriënterend gesprek over dit onderwerp

En voor de lezer van dit artikel: Wil je weten tot welk type mens jij hoort in deze indeling? Met de nuances die bij jou horen en wat dat betekent voor jouw manier van contact maken? Neem contact op voor een oriënterend gesprek: hester@lijfwerk.info of 06-49848989 / 0416-755031.

Delen
Gepubliceerd door:
Hester de Vries

Recente artikelen

Lichtpuntjes. Je brein trainen in positief denken en voelen

Heb je een stressvolle periode achter de rug? Of ben je veel getriggerd geweest de…

1 jaar geleden

Controle, loslaten en verbinden anders bekeken. Het paard en de ruiter in ieder mens.

Veel mensen hebben ‘iets’  met controle. Controle over een situatie, over zichzelf, over anderen. Dat…

2 jaar geleden

Je grenzen aangeven, oh oh!

Oei oei oei, je grenzen aangeven. Dat hoop ik ooit nog eens te kunnen. Niet…

2 jaar geleden

Kerst: het vieren van de belichaming

Graag bekijk ik het geboorteverhaal van Jezus net even anders met mijn aardse blik als…

2 jaar geleden

Je eigen huisdier, dat ben jij.

Ben jij gemakkelijker met dieren dan met mensen? Zo goed en lief als je voor…

2 jaar geleden