De echte pleaser houdt niet van ruzie
Misschien herken je het wel, op het moment dat je je prima voelt in een groep en er komt een moment dat iemand vraagt: ‘wat zullen we nu gaan doen?’ dat je het niet weet. In het contact met de ander voel je je zo lekker dat je geen echte wensen hebt: je vindt alles goed als het maar samen is. Dat is alles waard. De echte pleaser houdt niet van ruzie en disharmonie en bij een verzoek om te helpen voelt deze zich automatisch aangesproken. Stoppen met pleasen is nog niet zo makkelijk.
Een beetje pleaser zijn we allemaal wel
Pleasen betekent letterlijk het behagen van anderen, het tevreden stellen van de ander. Het uit zich vaak in aardig zijn voor de ander. Gelukkig zijn we in principe allemaal een beetje een pleaser. Want dat is normaal menselijk gedrag en zo’n beetje de smeerolie in de communicatie en de dagelijkse omgang met elkaar. Het kan ook een valkuil worden. Dan laat je jouw gedrag voornamelijk om die ander draaien. Je schuift jezelf aan de de kant ten behoeve van de ander, soms zelfs vóórdat je het doorhebt!
Is pleasen hinderlijk voor jezelf?
In de situatie met een prettige groep, zoals hierboven is het vaak niet opvallend of hinderlijk voor jezelf dat je je voegt naar de rest. Het kan lastiger worden in situaties dat je wèl stelling zou moeten nemen. Bijvoorbeeld als meerdere mensen tegelijkertijd iets van je willen. Op je werk bijvoorbeeld, wanneer klanten of collega’s iets van je willen, min of meer op hetzelfde moment. Wat doe je dan? Als sociaalvoelend persoon is het heel makkelijk om dan in een patroon van pleasen te vallen. Pleasen is jezelf aan de kant schuiven ten behoeve van de ander. Herken je dat?
Herken jouw vorm van pleasen
Pas als je het herkent kun je er wat aan doen! Bekijk deze beschrijvingen eens en ga aan de hand daarvan eens na of je dit gedrag bij jezelf herkent.
De Buffel:
De buffel is de hardwerkende pleaser. Is niet al het werk af? Dat neem jij wel even mee naar huis. Kleine bijkomende klusjes die niet echt bij jou op je bordje horen, neem jij er gewoon even bij, kleine moeite toch? Eigenlijk ken je gewoon niet anders. Je doet het automatisch en gemoedelijk. Je bent sterk dus ach, wat hindert het? Soms heb je echter het gevoel dat je in een spagaat zit.
De Vos:
De vos is een creatieveling en een regelaar. Je houdt ervan om met oplossingen te komen di iedereen met een glimlach op het gezicht dankbaar accepteert, de wensen van iedereen samen te brengen tot een prachtige alles-omvattende ultieme oplossing. Trots ben je, als dat lukt! Je bent ook goed in het wegpoetsen van mindere kanten van jezelf zodat je geen aanstoot geeft. Je zet je charme op de voorgrond.
De vos is ook selectief: je weet goed welke mensen een goede indruk van je zouden moeten hebben. Niet zelden maken andere pleasers onderdeel uit van jouw oplossing: je schakelt een buffel in om de kastanjes uit het vuur te halen.
De Struisvogel
De struisvogel pleast door zichzelf bij voorbaat al onzichtbaar te maken en zo bij voorbaat geen aanleiding te geven tot aanstoot. Als je dit type herkent, dan haal je het niet in je hoofd om noten op je zang te hebben, want daarmee zou je anderen wel eens tot last kunnen zijn! You don’t wanna rock the boat
De Kameleon
De kameleon laat in zijn gedraag een combinatie van twee of alle bovenstaande manieren van pleasen. Als kameleon kun je switchen, meestal onbewust, tussen de een en de andere vorm. Afhankelijk van de situatie en hoe je je voelt.
Door deze manieren van pleasen kom je niet aan jezelf toe. Door tijdgebrek, de stress die je ervaart kom je niet tot je recht of tot rust.
Stoppen met pleasen begint bij jezelf: Oog en aandacht voor je gevoel
Onder het gedrag van pleasen ligt vaak: een gebrek aan waardering voor jezelf, de veronderstelling dat je geen ruimte mag innemen of de angst dat de ander jou gaat afwijzen of overheersen. Het antwoord zit ‘m dus vaak in het hebben van compassie met jezelf en het sterker maken van je authentieke zelf. Ik heb een online cursus ontwikkeld die je hierbij ondersteunt. Wil je hier ook GRATIS aan meedoen? Volg dan het Anti-pieker-pad. Bekijk wat het Anti-pieker-pad inhoudt en inschrijven.
Wil je een stappenplan om beter je grenzen aan te geven? Lees dan het artikel: Je grenzen aangeven zonder schuldgevoel, kan dat dan?
0 Reacties