Home » Je lijf je leven » Adem inspireert! Dieper ademen geeft je meer energie. Uitleg en video met oefeningen.
Dieper ademen met Lijfwerk

Adem inspireert! Dieper ademen geeft je meer energie. Uitleg en video met oefeningen.

door | 12 sep, 2017 | Je lijf je leven

The Air is Free!! zingt Johnossi ….en hij heeft gelijk natuurlijk!

Maar waarom halen wij zuinige Nederlanders dan toch zo weinig adem? Vreemd, vind je niet?

Hoe adem jij nu?

Dieper ademen en meer energie, dat willen we allemaal wel. En toch….veel volwassenen herkennen het wel: als ze hun aandacht op hun adem richten merken ze dat ze hun adem (deels) inhouden. Ze halen minder adem dan ze zouden kunnen. Misschien herken je wel: hap je weleens naar adem? Of herken je de opgetrokken schouders die vaak samengaan met een ingehouden adem? Op den duur kun je er last van krijgen: minder energie, meer piekeren en spanningen in je lichaam. En dat is niet fijn want….

Zo verlies je voortijdig je levensenergie!

Laten we eens kijken hoe het nu is…. Ga eens met je aandacht naar je ademhaling en merk op hoe het nu bij jou gaat. Ga deze checklist eens na. Meerdere mogelijkheden kunnen tegelijkertijd van toepassing zijn!

  • de borstademhaling: je haalt vooral adem met je borstkas en schouders. Buik is gespannen of juist slapjes en doet bijna niet mee aan het ademen.
  • de buikademhaling: hier doet de borstkas nauwelijks mee met de ademhaling. De buik beweegt, maar het is geen beweging ‘van het geheel’.
  • de oppervlakkige ademhaling: zowel borstkas als buik doen een klein beetje mee maar de bewegingen zijn minimaal
  • de stokkende ademhaling: je haalt in schokjes of in trapjes adem
  • de pauze-ademhaling: na het inademen of juist na het uitademen volgt een lange pauze. Je ‘vergeet’ als het ware door te gaan met de adembeweging.

De waan van alledag en frustratie

De meesten beseffen ook wel dat ze beter af zouden zijn met een diepere ademhaling, maar ja, hoe kun je daar nu op letten in de waan van alledag? Ik hoor het vaak: “Als ik erop let, dan adem ik wel meer door, maar als ik het vergeet, dan neemt mijn adem weer af. Het is frustrerend!” En dan geven ze het op om er wat aan te doen. Ze denken dat er niets aan te veranderen is. En dat is echt jammer!

Dieper ademen, onbewust houd je jezelf tegen

Waarom gaat het ademen niet vanzelf goed? Dat komt omdat je jezelf onbewust tegenhoudt. In je jeugd heb je, zonder dat te weten, allerlei overtuigingen opgedaan. In die tijd ontwikkel je ook een manier van ademen die past bij die overtuigingen. We gaan er de volgende keer dieper op door. Maar om vast een idee te geven: een overtuiging kan zijn: ‘Ik ben het niet waard om te ontvangen.” Zowel de overtuigingen als je ademgewoontes zijn onbewust en automatisch. Je verandert dat niet zomaar door even een goed voornemen.

Wat we allemaal willen…de vrije, oorspronkelijke ademhaling!

Adem staat voor leven, er mogen zijn, onbevangenheid en levenslust. Dieper ademen verbindt lichaam met de geest.  Een ontspannen lichaam ademt dieper en vrijer.  Het Latijnse woord voor adem is “spirit” wat wel aangeeft dat je je adem nodig hebt om geïnspireerd te leven!

De vrije ademhaling is een beweging van de hele romp, dieper dan we meestal gewend zijn te doen en zonder stops of pauzes in de adembewegingen. Zowel je buik als borstkas doen mee. Het is ook een beweging in alle richtingen: bijvoorbeeld ook je ribben aan je achterkant gaat uit elkaar en naar elkaar toe. In bepaalde mate doet zelfs het hele lichaam mee bijvoorbeeld een kanteling van je bekken dat vergemakkelijkt wordt door een ontspannen stand van je benen. Kinderen ademen vaak nog op die manier. Het geeft je voordelen. Meer adem geeft je extra energie, maakt je sterker, maakt je wakkerder, aanwezig in het hier en nu en je voelt je lichter. Dieper ademen brengt je weer in contact met je vitaliteit en geeft je het contact met je gevoel weer terug en daarmee ook met het gevoel van dat je weet wie je bent.

“Hoe adem ik vrij als ik mezelf tòch onbewust tegenhoud?”

Je kunt het mes aan meerdere kanten laten snijden: De eerste is werken aan je onbewuste overtuigingen. Daar zal ik de volgende keer dieper op ingaan. Waar je nu al mee bezig bent is goed! Je brengt nu al namelijk je bewustzijn op deze overtuigingen alleen al door dit artikel te lezen!

De andere kant is het trainen van de beweging zelf: steeds overnieuw een vriendelijke uitnodiging om dieper te ademen en de daad ook bij het woord voegen zogauw je de kans hebt. Dat is een prima insteek!  Want hoe gewoner het wordt voor jouw lichaam om vrij te ademen, hoe minder je het bewust hoeft te sturen.

Dieper en vrijer ademen met ademwerk

Ademwerk is een belangrijk onderdeel van lichaamswerk of lijfwerk. Voordelen van deze oefeningen: lichaam wordt sterker en vertrouwder. Je krijgt meer energie, een betere gronding, je lichaam gaat meer voelen als één geheel. Je kunt je vele gedachten eenvoudiger loslaten.  Het wordt gemakkelijker om je met je lichaam te verbinden. Je komt meer in contact met je gevoel en daarmee leer je jezelf beter kennen. Op (emotioneel) gevoelsniveau is het makkelijker om bij jezelf te blijven en je voelt op diep niveau minder afhankelijkheid van de ander in het algemeen.

Doe mee aan de oefeningen op dit filmpje! Doe ze het liefst dagelijks. 5 minuten per dag.


Samenvattend: Ademoefeningen zijn een makkelijke manier om je adem te verdiepen en zo de deur open te zetten naar meer energie, aanwezigheid en plezier en gemak in je leven. De volgende keer gaan we verder met de overtuigingen die bij een belemmerde ademhaling horen en die bij een vrije ademhaling horen!

Herken jij een van de belemmerde manieren van ademen? Laat me weten of jij de komende dagen extra op je ademhaling gaat letten!

Het nummer van Johnossi  Air is Free!

 

Gerelateerde artikelen

De biologie van veiligheid, stress en trauma

De biologie van veiligheid, stress en trauma

Bij gebrek aan veiligheid ontstaat stress. Dat heeft zijn weerslag op hoe je communiceert en je sociale gedrag. Iedereen herkent wel de misverstanden in de communicatie: “Ja maar, dat had ik toch gezegd de vorige keer?” Dit stukje gaat NIET over communicatie en hoe je dat beter moet doen. Het gaat WEL over een begrip voor onze biologische reacties op onveilige en bedreigende situaties.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin