Home » Je lijf je leven » Hoe houd je van jezelf ook al reageert je lichaam telkens met stress? 3 tips.
Hoe houd je van ejzelf ook al heb je stress?

Hoe houd je van jezelf ook al reageert je lichaam telkens met stress? 3 tips.

door | 15 jun, 2020 | Je lijf je leven

Hoe ga je om met stress? Daar zit veel verschil in tussen mensen. De een kan veel met eenvoudige tips, de ander kan het niet hebben van zichzelf en raakt geïrriteerd naar zichzelf toe. Die raakt met zichzelf in de knoop bij stress.

Wat is stress?

Ieder krijgt zo zijn eigen portie aan dingen die belastend zijn. Een veeleisende baas of spanningen in je relatie,  een ziekte van jezelf of overspannenheid. Denk ook aan alle veranderingen in de maatschappij zoals op dit moment gaande zijn. Stress is de reactie van het lichaam op een bedreigende situatie. De mate van stress wordt bepaald of je die  situatie ziet aankomen, of  je kunt voorspellen hoe het afloopt en of je er invloed op uit kunt oefenen.

Stress herkennen we vaak wel, bijvoorbeeld:

  • Je komt in een soort ‘moeten’ terecht, terwijl je soms niet goed kan kiezen waar je je op “moet”  richten.
  • je waakzaamheid staat helemaal ‘aan’
  • je bent overmatig op de buitenwereld gericht
  • je voelt je onrustig of gejaagd
  • Jezelf opvreten en je ergeren
  • je bent je overzicht kwijt
  • Fysiek: gespannen schouders en nek, druk op de borst, oppervlakkige ademhaling; obstipatie

Maar…langdurige stress kan zich ook vermommen als:

  • een depressief gevoel
  • minder goed voor jezelf zorgen
  • minderwaardigheidsgevoelens
  • jezelf terugtrekken in een fantasiewereld bijvoorbeeld
  • je kunt je wazig voelen, verdoofd.
  • je spontaniteit naar anderen is uitgeschakeld.
  • overgevoeligheid voor triggers en prikkels
  • Fysiek: duizeligheid, oppervlakkige ademhaling, problemen met je darmen en andere organen, verminderde weerstand

Minder zelfvertrouwen omdat je lichaam telkens roet in het eten gooit

Het probleem is niet eens de grootte van de aanvankelijke stress zelf, maar de kans op verlies aan vertrouwen in jezelf. Je kunt een hekel aan jezelf krijgen wanneer je lichaam telkens met spanning reageert op situaties of zelfs zonder aanleiding. Dat je weer een geknepen keel krijgt, terwijl je gewoon naar de TV zit te kijken.

Je kunt vervelende gedachten over jezelf krijgen, bijvoorbeeld dat je de enige bent die slecht met stress om kan gaan. De rest pakt in jouw ogen ‘gewoon’ de stress aan en doet precies die dingen die van belang zijn: op vakantie gaan, ontspannen, zichzelf laten masseren en praten met een goede vriend of vriendin. Heb  je die mogelijkheden niet, dan kan dat ook ervoor zorgen dat je weer slechter over jezelf kan gaan voelen. Natuurlijk zijn de verschillen tussen hoe jij met stress omgaat en hoe een ander dat doet niet zó groot, dat weet je ook wel. Maar je kunt het wèl zo ervaren. Die houding ten aanzien van jezelf verhoogt je stress en houdt de stress in stand. De harmonie is weg.

Je zoekt naar de verkeerde dingen

Je zoekt naar de handleiding van hoe je toch met dat lastige lichaam om moet gaat. Hoe je het het weer in het gareel krijgt.  Maar je zoekt naar de verkeerde dingen. Het probleem is dat je geen verbinding ervaart in jezelf en dat de relatie met jezelf op gespannen voet staat. Dat is het grootste punt bij stress die blijft voortduren. Je hebt open te staan voor een positieve relatie met je jezelf. De vraag: “Hoe ga je om met stress?” moet dus eigenlijk zijn: Hoe blijf je van jezelf houden, ook al heb je stress?

Hoe blijf je van jezelf houden, ook al heb je stress?

Als je diep in de zelfkritiek zit, lijken “weer van jezelf gaan houden” hele grote woorden. Misschien voelt het als niet haalbaar. Daarom kun je beter klein beginnen. En bedenk: het feit dat je dit artikel leest, is een teken van betrokkenheid bij jezelf. Als je eerlijk bent, kan het je dus wel schelen hoe het met jezelf gaat. Toch?

3 tips

Ik nodig je uit om straks na het lezen van het artikel, je focus naar binnen te richten.

1 – Intentie

Voel dan deze intentie: ook al voel ik NU niet dat ik van mezelf houd, ik WIL weer van mezelf GAAN houden.  Deze intentie is heel belangrijk, je kunt hier al spanningen mee verzachten. Je maakt weer contact met je verlangen.

2 – Het wonder van de ademhaling

Richt je op je ademhaling. Het opmerken van je ademhaling is een daad van liefde naar jezelf. Merk dat je lichaam nog steeds ademt, ook al zit je in de stress/ ziekte/burn-out. Het kan geremd zijn, okay, maar het lichaam doet het toch maar! Krijg daar waardering voor, dit is jouw levenskracht die zich laat zien ondanks tegenslagen. Dit gaat over de relatie die je hebt met jezelf, met je lichaam.

3 – Waardering voor de belevenissen: lichaam, ik ben weer thuis!

Dan kun je het uitbreiden. Ga bijvoorbeeld weer overnieuw kijken en vind je waardering voor wat je lichaam allemaal voor je doet: automatisch je voedsel verwerken, ademen, met kippenvel reageren op kou of op een mooie film. Er zijn vast nog dingen te noemen die je weet te waarderen van jezelf.  Geroerd raken door het luisteren van je favoriete muziek. Het feit dat je met je hand jezelf kan aanraken, dat je je ogen kan laten rusten op een prachtig schilderij.

Luister naar de wijze woorden van Thich Nhat Hanh door wie ik me graag laat inspireren: How do I love myself? | Thich Nhat Hanh Answers Questions

Mijn vraag aan jou:

Hoe zorg jij dat je lief blijft voor jezelf, ook in tijden van stress?

Reageer op dit artikel en laat het me weten 🙂

Lees ook:

 

 

Gerelateerde artikelen

Hooggevoelig, welk van deze 2 typen herken jij in jezelf?

Hooggevoelig, welk van deze 2 typen herken jij in jezelf?

De sterkte van de prikkels waar jij last van hebt is altijd relatief. Prikkels worden namelijk als sterker beleefd als je zelf minder sterk voelt, dan knalt de buitenwereld gewoon harder bij je naar binnen. je kunt hier last van hebben doordat je je overspoeld voelt, jezelf een beetje ‘kwijtraakt’, je uit je lichaam terugtrekt en in je hoofd gaat zitten, of juist door de zeggenschap over jezelf vaarwel te zeggen en mee te bewegen met de ander.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin