Innerlijke rust willen we allemaal. Maar ja, je to-do lijstje niet af hebben, het zeurende gevoel dat je ‘eigenlijk nog’ zou moeten reageren op een emailtje of berichtje, je schuldig voelen omdat je iemand hebt vergeten te feliciteren met zijn verjaardag…dat zijn toch flinke stoorzenders. Zijn de dingen die je bezighouden wereldschokkende zaken? Nee, dat eigenlijk niet perse, maar waarom zijn ze dan toch zo belangrijk?! Ze vormen wel het “gerommel in je hoofd”. We kunnen ervan wakker liggen en zaken binnenste buiten keren in een poging vat te krijgen erop of logica erin te vinden.
Iedereen wil rust in ‘t hoofd en harmonie in zichzelf.
En we denken dat we dat bereiken door het afwerken van alle sociale losse eindjes als het antwoorden op alle berichten die je krijgen. Want mocht het lukken dan is dat wel even fijn. Het gevoel dat je dingen onder controle hebt, overzicht zicht hebt en je leven in de hand hebt: rust! Zo blijf je proberen dat goede gevoel van je lijstje af hebben, te bereiken. En bovendien ken je geen andere manier, het is wat je om je heen ziet en hoe je het anderen ook ziet doen!
Het knagende gevoel blijft
Maar je weet: er komen telkens andere losse eindjes bij en zo blijf je doorpezen tot je erbij neervalt. of je blijft zoals de meesten van ons, zitten in een frustratie, ‘unheimisch’ gevoel dat het niet af is of dat je niet voldoet aan je eigen standaarden. Ze ervaren dat ze niet in harmonie. Ondertussen daalt je zelfvertrouwen, want hoeveel vat heb je nou op deze manier op je eigen gevoel van welzijn? Ik ga niet pleiten voor het alsnog aan elkaar knopen van die losse communicatie-eindjes, dat heeft geen zin. Dat heb je vast al geprobeerd.
Je moet iets anders verzinnen.
De oplossing ligt eigenlijk voor de hand:
Koppel je innerlijke welzijn los van het afhebben van je to-do lijstjes.
Want het is een diepgeworteld misverstand dat harmonie naar buiten toe (je lijstje afhebben) een VOORWAARDE is voor harmonie in jouw binnenwereld.
Je bent als het ware als een kind nog afhankelijk van hoe het buiten jou gesteld is. Dat stamt nog uit de tijd dat we zo jong waren dat het welzijn van onze ouders (de buitenwereld) per definitie het welzijn van ons als kind was. En andersom. Voelden wij ons slecht of goed, dan ervaarden we de wereld ook zo. Maar die tijd is voorbij, je bent nu volwassen. Je automatische afhankelijkheid is achter de rug. Je zou dus ‘binnen jou’ en ‘buiten jou’ van elkaar moeten kunnen scheiden en zo kunnen ervaren dat wat er buiten je gebeurt niet persé gevolgen hoeft te hebben voor je innerlijke gevoel van rust en harmonie.
Hoe je dat kunt doen…
Bedenk dat: Jouw harmonie hangt niet af van hoe harmonieus jij bent in relatie tot de ander en de buitenwereld. Je bent een wezen met grenzen. Binnen die grenzen zijn er jouw regels en ervaringen, je wel en wee is niet automatisch afhankelijk van wat de buitenwereld vindt. Dat de buitenwereld op jouw mailtje zit te wachten (als dat al zo is) betekent niet dat jij niet ok bent.
Focus op je lichaam. Dan voel je dat je een individu bent. Hoe zit je erbij, hoe is je ademhaling op dit moment? Beweeg een keer heel bewust met je hoofd, schouders. Als je nu staat, merk dan hoe de grond aanvoelt onder je voeten. Als je zit, merk dan hoe je stoel je ondersteunt in je houding. Merk dat er op dit moment geen echt gevaar is, geen dreiging. Merk dat je je fysiek kunt ontspannen ook al heb je je lijstje niet af.
Wil je ondersteuning hierbij?
Meld je dan aan voor de cursus Emotioneel lichaamswerk.
Je leert je door middel van oefeningen meer in het hier en nu te zijn, je bouwt je zelfvertrouwen op. Je kunt je beter verbinden met anderen en voelt je als individu ook sterker staan ten opzichte van anderen. Hier lees je meer informatie over de cursus ’emotioneel lichaamswerk’. Je kunt je ook direct aanmelden bij de Volksuniversiteit De Langstraat en je leest ook hier wat meer informatie.
0 Reacties