Home » Ik en de ander » Grenzen aangeven: laat je niet meer gijzelen door schuldgevoel
Schuldgevoel beïnvloedt vaak de grenzen die je stelt...

Grenzen aangeven: laat je niet meer gijzelen door schuldgevoel

door | 1 okt, 2016 | Ik en de ander

Grenzen aangeven, als mens en als moeder blijft het een lastig ding. Stine Jensen is er heel eerlijk over in haar programma ‘Dus ik ben….’ van zondag 19 juni jl. bij HUMAN op NPO2. Grenzen stellen is voor haar nog best wel een ding. “Als het maar leuk en gezellig is met mijn dochter, dat moet voldoende zijn”, dacht ze eerst. En “ben ik dan wel een goede moeder?”

Zwichten of gaan voor je wens

Haar dochter Vicky wil voor de TV haar eten opeten en Stine heeft de neiging te zwichten voor haar dochter. Echter, Stine wil graag een gezin vormen met haar dochter en meer contact. Maar dat bereikt ze niet door alleen maar toegeeflijk te zijn. Stine kijkt hoe de Fransen het doen. Die dwingen gezelligheid af bij het kind: “Kom aan tafel, nu!!” klinkt het (op zijn Frans dan). “Nee dat is het ook niet”, vindt Stine.

Geen grenzen maar wensen: praat vanuit je hart

Ze krijgt in mijn ogen een juist en haalbaar advies van coach Oriane Boyer tijdens het laatste deel van de uitzending: “Praat meer vanuit je hart met je dochter, spreek vanuit wat je zou willen, je diepere wensen”. Dat oefent ze in een rollenspel en: het werkt! Door vanuit haar hart te spreken voelt de dochter zich meer aangesproken. Er lijkt ineens meer verbinding tussen hun te zijn waarbij samen aan tafel eten vanzelf gaat. Complimenten voor de therapeute en Stine!

En wat speelt er bij jou mee als je grenzen of wensen aangeeft?

Misschien zou je ook wel meer willen uitspreken, aangeven wat je wel en niet wil. Dat het nog niet zo makkelijk is om dat te doen kan door het volgende komen:

  • Schuldgevoel,
  • Angst om niet leuk gevonden te worden,
  • Confrontaties willen vermijden en
  • Behoefte aan bevestiging

….kunnen ook jou parten spelen bij het aangeven van gezonde en normale grenzen. Het kan op verschillende manieren terugkomen in je dagelijks leven, in contact met familie, collega’s, gezin….Zo heb je teveel werk, te weinig tijd en te weinig aandacht voor jezelf.

Wanneer praten vanuit je hart moeilijk is

De oplossing is, net als in het filmpje van Stine Jensen, terug te gaan naar de wensen van je hart. Dat gaat meestal niet zomaar. Vaak komen we juist, onderweg naar ons hart, juist die pijnlijke zaken tegen die we liever niet voelen. Pijn van tekort hebben gehad,  van niet-gezien zijn. Daardoor gaat je hart op slot en kun je niet meer spontaan aangeven wat je wel en niet wil. Grenzen aangeven is dan natuurlijk lastig!

Mildheid

Je doet er goed aan om deze pijn met mildheid en in kleine stapjes eens onder ogen te zien. De ruimte te geven. Zo krijg je je hart weer tot je beschikking. Je voelt je hartewensen sterker en je kunt die ook die ook beter overbrengen naar anderen.

Ondersteuning bij het herwinnen van je spontaniteit

Het gevoel van tekortkomen verdwijnt. Met lichaamsgerichte therapie leer je omgaan met de pijn rondom je hart. Je oefent in een respectvolle omgeving met communiceren van wat er in je hart speelt en leeft.

Raakt dit onderwerp aan jouw thema? Laat je reactie hier achter. Of mail mij via hester@lijfwerk.info. Je krijgt altijd een antwoord.

Bekijk de uitzending van HUMAN van zondag 19 juni jl: https://www.human.nl/dus-ik-ben/2016/dus-ik-ben…een-goede-opvoeder.html

Meer lezen: Sandra en haar moeder: van altijd lief zijn naar vrij je grenzen aangeven.

 

 

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin