Jezelf wegcijferen is voor velen van ons een bekende gewoonte. We durven vaak geen grenzen te stellen en houden onze boosheid in. Dat doen we omdat we denken dat we daarmee de verbinding met de ander veiligstellen. Want vriendinnen en je partner zijn allemaal belangrijke mensen om te behouden, toch? Boosheid kun je daar natuurlijk niet bij gebruiken want dat schrikt maar af!
En dat begrijp ik en ik ken het. We zijn opgevoed met: “de lieve vrede bewaren” en “jezelf wegcijferen”.
Helaas!! ik moet je teleurstellen: Je boosheid binnenhouden is nog steeds GEEN GARANTIE dat we de ander behouden!
Bovendien… wist je dat je JEZELF VERLIEST als je je boosheid nooit voelt of uit? Je voelt je machteloos en je weet niet hoe je een lastige situatie moet keren. We worden slachtoffer van de situatie.
Jezelf wegcijferen is ontrouw aan je eigen natuur
Het tegenovergestelde van jezelf wegcijferen is gezonde agressie. Dat is de kwaliteit van de emotie ‘boosheid’. Gezonde agressie is bedoeld VOOR jouzelf en is oorspronkelijk NOOIT BEDOELD TEGEN de ander. Dit is wat ieder mens in de kern heeft. Het is een instinct en een tool waarmee we geboren zijn om voor onszelf op te komen. Het zet ons aan om ons krachtig neer te zetten en krachtig te communiceren. Op die manier herstellen we grenzen die overschreden zijn of komen we los van verstikkende relaties.
Rechte rug
Zo houden we onze rug recht. Onze rug is letterlijk waar gezonde agressie en zelfrespect beginnen. Dit deel van ons lichaam vormt de basis van zelfvertrouwen en onze stevigheid. Er zijn mensen met een starre, harde rug die niet flexibel is, en er zijn mensen met een te flexibele, te buigzame rug.
Als je jezelf wegcijfert krijg je klachten
Wat gebeurt er als we boosheid niet naar buiten brengen in de vorm van gezonde agressie. Boosheid laat zich niet ‘uitzetten’ of langdurig onderdrukken. Als wij niets deze krachtige emotie doen, komt ons lichaam met de gevolgen te zitten.
Schouder- en nekklachten
Vastzittende schouders, een stijve onderrug, gevoeligheid voor ziekten kunnen een emotionele oorzaak hebben. Net als druk op de borst, misselijkheid of hoofdpijn. Die gaat dan niet weg met een pilletje. Want het gaat om een diepliggend patroon. Het levert hardnekkige spanningen op die de fysiotherapeut er niet uitgemasseerd krijgt.
Nagelbijten?
Ja, nagelbijten is ook een vorm van boosheid die naar binnen gericht is. Nagels en tanden zijn natuurlijke wapens om je mee te verdedigen. Je gaat dus je agressie te lijf met je eigen agressie. Het kan zich ontwikkelen tot een ingesleten gewoonte, waarbij de nagelbijter niet eens meer voelt dat het met boosheid te maken heeft.
Strenge innerlijke criticus
Maar wist jij dat een strenge innerlijke criticus ook een teken is dat je je boosheid naar binnen richt? Het is een vorm van boosheid tegen jezelf. Let maar eens op hoe je in gedachten tegen jezelf praat. Is dat altijd even vriendelijk? Zo kun je nog neerslachtig worden van je eigen innerlijke stem.
Wil jij stoppen met jezelf wegcijferen?
Lichaamsgerichte psychotherapie is een methode waarmee je je gezonde agressie weer gaat voelen. Je leert je krachtig te uiten op een manier die de verbinding met je partner of je vriendin in stand houdt en juist versterkt. Zo is er nog steeds respect voor de ander terwijl jij toch meer ruimte krijgt. Dat betekent dat je kunt ontspannen en jezelf kunt blijven, ook in contact met die ander. Grote kans ook dat de spanningen in nek en schouders verdwijnen!
Meer weten over lichaamsgerichte psychotherapie? Stel je vraag via deze link.
Heb jij er weleens tegenop gezien om je te uiten en is het uiteindelijk meegevallen? Schrijf het in de comments! ?
0 Reacties