Home » Menselijke karakters » 7x waarom je meer verbinding met je lichaam wil & 7 Tips
Verbinding-met-je-lichaam-zodat-je-beter-contact-kunt-maken

7x waarom je meer verbinding met je lichaam wil & 7 Tips

door | 2 jul, 2020 | Menselijke karakters

Verbinding met je lichaam en stilstaan bij jezelf spreekt voor velen niet vanzelf. We zijn er te druk voor. Ons lichaam hobbelt vaak maar wat achter ons hoofd aan. Het volgende hoor ik vaak:

“Ik beloof mezelf tijd om stil te staan, maar er komt altijd iets tussen!”

Of:  “Ach dat doe ik wel als ik straks in bed lig / op vakantie ben / in een retraite zit. Nu geen zin in!”

We zien ons lichaam vaak als een lastig broertje of zusje dat komt zeuren om aandacht.

We vergeten dat ons lichaam veel meer is dan dat! Ons lichaam is ons thuis, ook van ons hoofd, ook van de gedachte.  Met ons lichaam doen we leerzame ervaringen op in de wereld. Zonder dat waren we er niet! Dus hier zijn:

7x waarom je meer verbinding met je lichaam zou willen

  1. Verbinding met je lichaam geeft je het gevoel van aanwezigheid. Het maakt dat je weet wie je bent. Het geeft je meer onderscheid van wat van jou is en wat van een ander. Vaak denken we dat we ‘iets moeten’ als de ander met een probleem bij ons komt. We zien beter wat onze eigen verantwoordelijkheid is en wat bij de ander thuishoort.
  2. Het geeft je een helderder hoofd en je piekert minder. Vaak is ons hoofd met het verleden bezig of met de toekomst, in een poging om onrust te verminderen. Maar dat levert meestal geen kalmte op. Contact me je lichaam brengt je in het Nu.
  3. Je weet beter wat je wil. Zeker als je contact hebt met je buikgebied, dus met je ‘gut-feeling’. Je voelt het in je lichaam, wanneer er iets gebeurt wat je niet bevalt. Dus als iemand je iets vraagt te doen, wat je niet wilt, dan merk je dat sneller op. In je buik zit ook de kracht om te gaan staan voor wat je wil.
  4. Je bent meer in balans en je kunt tegen een stootje. Je bent makkelijker weer hersteld na een belastende dag of belevenis. Je verwerkingstijd is korter.
  5. Je geniet meer!  Want genieten is iets lichamelijks en heeft te maken met het openstaan van je zintuigen. Je kan van een lekkere boslucht, oogstrelende kunst of fijne aanrakingen meer genieten omdat je je niet bedreigd voelt door prikkels. Je staat meer in contact met je omgeving.
  6. Het lichaam is wat ons als mensen met elkaar verbindt. We kunnen elkaar letterlijk aanraken. Maar ook zonder aanraken kunnen we elkaar begrijpen, omdat we onze lichamen de emoties in een ander lichaam herkent. Zo zitten we als mens in elkaar. Zit je beter in je eigen lijf dan ‘snap’ je de ander gemakkelijker. Verbinding met je eigen lichaam geeft verbinding met elkaar.
  7. Je gezondheid wordt beter want je gezonde zenuwstelsel wordt geactiveerd. Dat zit zo. Ben je vertrouwd met jezelf dan voel je je in je lichaam veiliger. Veiligheid maakt dat je kan verzachten en verbinden met anderen. Daardoor wordt de ventrale tak van het zogenaamde parasympatisch autonome zenuwstelsel geactiveerd. Dit kalmeert onze fysiologie, zorgt voor een rustige hartslag en kalme ademhaling. Het laat ons immuunsysteem en ons verteringsstelsel werken zoals het zou moeten werken. Zo hangen verbinding met je lichaam, veiligheid, contact met anderen en gezondheid samen.

Wil je ook meer contact met je lichaam?

Hier is een aantal tips voor jou, voor:

Een helder hoofd:

-Sla je armen om een stevig kussen heen en druk dat tegen je aan. Voel het contact van het kussen met je buik en geef je lichaam even tijd om dit contact te ontvangen.

-Raak jezelf met zachte hand aan op je hoofd of op je wang. Probeer maar uit hoe dat voor je uitpakt.

Meer gevoel van aanwezigheid:

Raak jezelf van top tot teen aan met je beide handen, terwijl je je vingers zachtjes laat kloppen overal op je lichaam. Wees met je aandacht erbij en geef het de tijd. Voelen kost altijd even tijd.

Contact met je rug:

Leun letterlijk achterover tegen een stevige achtergrond. Duw je rug dan weer op de ene plek wat meer tegen je ruggensteuntje en dan weer op de andere plek.

Contact met je buik:

Adem in zodat je buik uitzet. Adem uit terwijl je je stem gebruikt: geeft een VVVVOOOEE-geluid, merk op hoe je je buikspieren hierbij gebruikt en dat je inademing ook vanzelf in je buik komt daarbij.

Meer balans:

Ga op beide voeten staan. Breng dan je gewicht op je ene voet, neem een paar tellen om te voelen hoe die voet en dat been aan voelt. Doe hetzelfde met de andere kant. Vervolgens ga je langzaam heen en weer en je blijft telkens wat langer ‘dralen’  in het midden.

Om de bovenstaande tips te integreren met elkaar:

In ontspannen stand, zittend of staand: raak met je vlakke handen je hoofd aan en wacht even tot je deze voelt. Dan ga je met je vlakke handen via schouders, armen, romp en rug, bekken en billen over naar je benen en voeten. Dit doe je langzaam. Dan laat je je een hand rusten op hartsgebied en een op je buik en zeg je in jezelf het woordje: “Ik”.  En neem iemand in gedachten die prettig en veilig voor je voelt.

Ben je op zoek naar verdieping in je persoonlijke ontwikkeling?

Ik ondersteun je hier graag bij. Mail me en laat me weten waar je tegenaan loopt en wat je wil bereiken.

 

Gerelateerde artikelen

De weg uit “Ik hou niet van mezelf”, met respect voor jouw mokkende rotbui.

De weg uit “Ik hou niet van mezelf”, met respect voor jouw mokkende rotbui.

“Ik hou niet van mezelf”, dat denk je misschien, als je in een rotbui bent. “Je moet jezelf accepteren zoals je bent.” Dat hoor je vaak als je het moeilijk hebt met jezelf. “Tja”, denk je dan, “zelfacceptatie is leuk maar daar ben ik mijlenver van vandaan”. De oefeningen in dit artikel begeleidt je In 7 stappen van “ik hou niet van mezelf” naar “ik open weer mijn hart”

lees verder
Hoogbegaafdheid, te slim voor de GGZ?

Hoogbegaafdheid, te slim voor de GGZ?

Vanuit de GGZ wordt er steeds meer erkend dat er voor hoogintelligente mensen soms geen adequate behandeling is. “Als je je hoogbegaafdheid beter leert begrijpen, en ermee leert omgaan, heb je de GGZ misschien wel helemaal niet nodig.” Aldus Wieteke Avontuur, sociaal psychiatrisch verpleegkundige. De lichaamsgerichte therapie kan je helpen juist bij dit stuk: begrijpen en ermee omgaan.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin