Home » Je lijf je leven » In balans blijven ook al is er onrust, het beeld van de modder en de bal
in balans-blijven-omgaan-met-spanning

In balans blijven ook al is er onrust, het beeld van de modder en de bal

door | 6 nov, 2020 | Je lijf je leven

In balans blijven in moeilijke omstandigheden is niet altijd eenvoudig.  Ik begin graag met een voorbeeld….heb je weleens paardgereden? Ja? Dan heb je vast meegemaakt dat het niet altijd makkelijk is om je balans te bewaren, zeker als het paard onverwachte bewegingen maakt. Het gebeurt al snel dat je zelf ‘omhoog’ gaat met je energie in je lichaam, spanning opbouwt en de teugels aan wil trekken. Je wil controle wil houden daar waar het eigenlijk niet kan.

Mijn paardrij-instructrice had de gouden tip: “Laat de bal in de modder vallen.” Ze schetste hiermee een beeld waardoor je als ruiter meteen snapt hoe het zou moeten vóelen om je balans te bewaren. De onrust in je bovenlijf loslaten en je middelpunt weer omlaag brengen aan de rugkant van je bekken. Je centrum voelen, je eigen stabiliteit vinden. Je focus is in jezelf. Het wordt dan minder belangrijk hoe het paard precies beweegt, want jij blijft toch wel zitten. Net zoals die bal die vastzit in een modderige sloot.

Als je het werk niet kan loslaten…

Laten we het paard nemen als symbool voor omstandigheden waar je direct mee te maken hebt, maar waar je geen vat op hebt. Eerder deze week begon ik aan een lange fietstocht om te ontspannen. Toch merkte ik dat er allerlei gedachten door me heen gingen over al het werk dat ik nog te doen had. Ik was eigenlijk helemaal niet zo ontspannen als ik had gehoopt! Ineens schoot me de uitspraak van mijn instructrice te binnen. De bal “liet ik in de modder vallen”, mijn balans kwam terug en ik werd weer blij. Ik heb enorm genoten van de fietstocht en het prachtige weer.

Het beeld dat je hebt van jezelf

Is het herkenbaar voor je, dat je maar bezig blijft?  Dan heb ik een vraag voor jou: als je jezelf van een afstand zou beschouwen, welk beeld krijg je dan van jezelf? is dat het beeld van:

  • een rondrennende mier?
  • een uitkijktoren?
  • een stuiterbal?
  • anders…..?

Het gewenste beeld als sleutel

Als je in balans wil blijven, dan is het beeld dat je heb van jezelf een belangrijke sleutel.
Ons brein bestaat uit een richtinggevend deel (prefrontale cortex) en een reactief deel (het emotionele en reptielenbrein). Het reactieve deel van je brein wil de hele tijd graag bezig zijn. Dit deel heeft graag telkens wat te doen en bepaalt erg hoe het met je gaat: Het kleurt je gedachten, bepaalt hoe je je voelt en stuurt de reacties in je lichaam. Het veroorzaakt de drukte die je vaak ervaart.

Het is aan jou om leiding en richting aan te geven aan het reactieve deel van je brein. Onze drukke, reactieve brein reageert op beelden. Door het schetsen van een beeld begrijpt je reactieve brein wat de bedoeling is. Het stopt met drukte maken en gaat meewerken aan het plaatje.

Het beeld om bij jezelf blijven

Hoe kom je aan het beeld? Het is het antwoord op de vraag:

hoe wil jij ZIJN?

Houdt dat voor ogen en merk hoe je lijf reageert. Helpt het beeld van de bal in de modder? Of van de boom die met zijn wortels stevig in de grond staat?  Je reactieve brein wordt blij omdat het iets kan doen voor je. Met ontspannen genieten als uitkomst.

Welk beeld zou jou helpen om in balans te blijven?

Laat het me weten in de comments 🙂

Lichaamsgerichte psychotherapie werkt door het laten samenwerken van alle delen in ons: weten, zijn, voelen, denken en doen.Wil je ondersteuning in je proces dan ben je van harte welkom.

Meer lezen?

Controle, loslaten en verbinden anders bekeken. Het paard en de ruiter in ieder mens.

Je lichaamshouding, in welke bochten wring jij je? Ontdek jouw bevrijdende move.

 

 

Gerelateerde artikelen

Hooggevoelig, welk van deze 2 typen herken jij in jezelf?

Hooggevoelig, welk van deze 2 typen herken jij in jezelf?

De sterkte van de prikkels waar jij last van hebt is altijd relatief. Prikkels worden namelijk als sterker beleefd als je zelf minder sterk voelt, dan knalt de buitenwereld gewoon harder bij je naar binnen. je kunt hier last van hebben doordat je je overspoeld voelt, jezelf een beetje ‘kwijtraakt’, je uit je lichaam terugtrekt en in je hoofd gaat zitten, of juist door de zeggenschap over jezelf vaarwel te zeggen en mee te bewegen met de ander.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin